The Met is het grootste kunstmuseum van de Verenigde staten en ligt aan de rand van Central Park. Gelukkig hadden we de kaartjes al online gekocht want het was erg druk. Het was nogal lastig om het kolossale gebouw goed op de foto te krijgen, daarom het ansichtkaartje waarop een groot deel van de voorkant van gebouw is te zien. We hebben een paar uur rondgelopen in dit museum, maar waarschijnlijk slechts een klein deel van de permanente collectie gezien. Die collectie bestaat uit meer dan 2 miljoen objecten.
Het kleurrijke Flaming June (1895) van Frederic Leighton is tijdelijk uitgeleend aan het Metropolitan Museum. Het is eigendom van het Museo de Arte de Ponce in Puerto Rico.
Het museum beschikt over een versie van De Denker van Rodin. Ruim een jaar geleden zagen we diverse versies van dit beeld in Parijs.
Altijd leuk om schilderijen te zien van plekken die je eerder hebt bezocht. Zoals de Teton Range (1897) van Thomas Moran. Hij schilderde veel in de gebieden rond Yellowstone National Park en Grand Teton National Park. Er is ook een berg van het Tetongebergte naar hem vernoemd, Mount Moran.Wij waren op deze plek in Wyoming tijdens onze reis van 2008.
Snoqualmie Falls is een waterval in de staat Washington die ook als locatie is gebruikt in de tv-serie Twin Peaks uit het begin van de jaren negentig. Hier hing een geschilderde versie uit 1886 van de Amerikaanse schilder Grafton Tyler Brown. Wij waren bij deze waterval in 2010.
Vermeer in het Metropolitan Museum of Art
Eind februari waren we bij de Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum waar maar liefst 27 van de 37 schilderijen van Vermeer te bewonderen waren. Deze drie schilderijen uit het Metropolitan ontbraken in Amsterdam. Hieronder achtereenvolgens: Meisjeskopje, Slapend meisje en Vrouw met waterkan.
Voor Meisjeskopje en Slapend meisje geldt dat de privébezitters, die de schilderijen hebben geschonken aan het museum, hebben bedongen dat de schilderijen New York nooit mogen verlaten. Vrouw met waterkan was niet in Amsterdam omdat het schilderij te kwetsbaar is om te reizen.
De schilderijen waren hier onderdeel van de tentoonstelling Dutch Masterpieces at The Met.
Watson and the Shark van John Singleton Copley is gebaseerd op een aanval van een haai in de haven van Havanna. Je moet toch een beetje aan Jaws denken als je dit schilderij ziet.
Hierboven Fur Traders Descending the Missouri 1845 door George Caleb Bingham.
Hierboven Portret van Madame X van John Singer Sargent en Man in oriëntaalse kleding van van Rembrandt van Rijn.
Tempel van Dendur
De Tempel van Dendur is rond 15 v Chr door de Romeinse keizer Augustus gebouwd in het zuiden van Egypte. Begin jaren 60 is de tempel ontmanteld omdat het gebied waar de tempel stond zou onderlopen na de bouw van de Aswandam. In 1965 heeft Egypte de tempel geschonken aan de Verenigde Staten en sinds 1978 is de tempel te bewonderen in het Metropolitan Museum.
Hieronder achtereenvolgens de Sfinx van Hatsjepsoet, Granieten deurpost van Ramses II en de Sarcofaag van Horkhebit.
Achter het Metropolitan Museum in Central Park staat een Egyptische Obelisk met de naam Cleopatra's Needle. Het is één van de twee obelisken die in de 19e eeuw bij de ruïnes van het Caesareum van Alexandrië stonden. Deze obelisk is in 1881 bij het Metropolitan Museum geplaatst. Het ding is nogal verweerd.
In het park zaten een heleboel roodborstlijsters. In Amerika worden deze vogels ook wel robin genoemd. Maar die naam wordt in Engeland dan weer voor 'ons' roodborstje gebruikt.
We hebben in de 86th Street de metro terug naar 42nd Street genomen omdat Arjan een filmlocatie bij de National Public Library was vergeten. Daarna zijn we terug naar het hotel gegaan en 's avonds hebben bij een Mexicaan in de 24th Street gegeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten