We zijn weer met de tram naar het metrostation van Universal gegaan en daarna met de metro naar Sunset/Vermont gereden. Bij dat metrostation vertrekt een bus naar Griffith Observatory. Klinkt mooi zo’n shuttle, maar het werkte maar matig. Toen de bus kwam begon de chauffeur allemaal tassen in te pakken en daarna stapte hij uit om in een andere bus weer in te stappen. Zonder een woord te zeggen. Uiteindelijk bleek de bus stuk te zijn en was dat de reden om te wisselen met een andere bus. Op zichzelf mooi dat ze dat zo snel hadden geregeld, maar helaas vergaten ze dat aan de klanten te vertellen. Maar het kwam goed en we werden netjes (en gratis) bij Griffith afgeleverd voor de deur.
Griffith Observatory is een sterrenwacht in een gebouw boven op een heuvel. Aan de zuidkant heb je uitzicht op Los Angeles, aan de noordzijde op de heuvel met de Hollywood letters.
Voor het gebouw staat een kunstwerk dat een eerbetoon is aan zes beroemde astronomen. Hipparchus, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Johannes Kepler, Isaac Newton en William Herschel. Hun wetenschappelijk werk is nog steeds het fundament van de moderne astronomie. Galileo Galilei kwam in conflict met de katholieke kerk omdat hij beweerde dat de zon, en dus niet de aarde, het middelpunt van ons zonnestelsel was. Hij heeft zich hiervoor meerdere keren moeten verantwoorden voor de kerkelijke rechtbank. Copernicus beweerde dat zo'n honderd jaar eerder ook al, maar dat deed veel minder stof opwaaien. Interessant detail: Copernicus was zelf geestelijke.
Via een trap kon je op het dak van het gebouw komen. In noordelijke richting heb je dan uitzicht op het parkje met het beeld van de zes astronomen.
Aan de andere kan kijk je in de richting van Downtown Los Angeles.
Je loopt hier via een soort galerij langs de grootste koepel van het planetarium.
Achter de hoofdingang staat een ronde bak en daarin slingert een bol die aan het plafond is bevestigd, de slinger van Foucault. Met dit experiment bewees Foucault dat de aarde draait.
Griffith Observatory heeft een duidelijke link met Hollywood. Niet alleen heb je er uitzicht op de Hollywood letters, er zijn ook films opgenomen. De eerste film waarvoor ze hier op bezoek zijn geweest is Rebel Without a Cause met James Dean in 1955. Er staat daarom een buste van de ster van de eerste film, James Dean, bij Griffith Observatory. Dit kunstwerk had hij zelf kort voor zijn dood laten maken. Inmiddels staat de teller op meer dan 170 films, waaronder La La Land, Charlie's Angels: Full Throttle en Jurassic Park. Van die laatste film is het lastig om te achterhalen wat er is gefilmd op deze plaats.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten