vrijdag 7 juli 2023

Barringerkrater

124 Meteor Crater 7-7 

Na de tussenstop in Seligman was het bijna twee uur rijden naar de Barringerkrater. De krater, die is ontstaan bij een meteorietinslag 50000 jaar geleden, is te bereiken via Meteor Crater Road vanaf de snelweg I-40. Deze krater stond al heel lang op mijn verlanglijst en het viel niet tegen. De aankomst was confronterend, bij de kassa heb ik voor het eerst bejaardenkorting gehad.

9-020 Barringerkrater panorama

Vroeger dacht men dat deze krater een vulkanische oorsprong had. De eerste aanwijzingen dat een meteorietinslag de oorzaak van het ontstaan van de krater was werden geleverd door mijnbouwingenieur en Daniel Moreau Barringer. Aan hem dankt de krater zijn naam. Opmerkelijk is dat de krater geen wettelijke bescherming geniet en dat het gebied nog steeds in bezit is van de familie Barringer. 

9-032 Barringerkrater

Het is bijna onvoorstelbaar dat deze krater met een omtrek van bijna 5 kilometer in enkele seconden is ontstaan. De diepte is ook behoorlijk indrukwekkend. Als je op de bodem van de krater een gebouw van 60 verdiepingen bouwt reikt de top net tot aan de rand van de krater. Via een paar korte paden en trappen kun je op uitkijkposten komen om foto's te maken. Je kunt niet zelf naar de bodem en je kunt ook niet rond de krater lopen.

9-051 Barringerkrater

Vroeger dacht men dat de meteoriet door de klap door de bodem van de krater was gegaan. Men is gaan graven met als doel om de meteoriet terug te vinden. Dat is niet gelukt. Nu is duidelijk dat het gevaarte bij de inslag totaal is verpulverd.

9-049 Barringerkrater

In de jaren zestig is de krater gebruikt door astronauten die er oefenden voor de Apollovluchten naar de maan. In het middengebied staat daarom een Amerikaanse vlag met een astronautenpak ernaast.

9-055 Barringerkrater

De eigenaren van Meteor Crate huurden eind jaren veertig de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright in om een bezoekerscentrum te ontwerpen. Hij kwam met een ontwerp dat symbool stond voor het inslaan van de meteoriet. Helaas bleek het technisch niet uitvoerbaar te zijn omdat het gesteente rond de krater was verpulverd bij de inslag en het niet mogelijk was om een fundering te maken die sterk genoeg was voor dit gebouw. De schets van het ontwerp hangt in het bezoekerscentrum.

9-061 Barringerkrater

Op de foto hieronder is een stukje van de Meteor Crater Road te zien met op de achtergrond de San Francisco Peaks. Een vulkanische bergketen in het noorden van Arizona die ook de hoogste bergtop (3.852 m) van Arizona bevat. De naam van deze bergketen heeft niets te maken met de stad San Francisco. De bergen hadden deze naam al voordat de stad werd gesticht.

9-038 Barringerkrater

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meest bekeken berichten